tisdag 31 maj 2011

Tacopaj





Idag har jag gjort tacopaj för första gången, tacogratäng brukar jag göra men det är alltid trevligt att prova något nytt. Köttfärs fanns kvar sen i helgen då vi åt tacos så jag gjorde en variant på ett recept jag hittade. Eftersom åskan mullrade så blev det till att leta på mobilen, där har jag en app, där hittade jag ett recept så då fick det bli utifrån det. God blev den i alla fall enligt mig och sonen gav den betyget "den godaste pajen jag hittills gjort..." vet inte hur mycket det betyget säger egentligen...
Jag har bakat rågsiktskakor i kväll också, i receptet på de kalljästa frallorna är det 25 g jäst så då hade jag en halva kvar. Receptet hittade jag på mjölpåsen, halverade det receptet som var där.

Snart är det lite långledigt, ska bli skönt. Det är ju bara halvdag i morgon och sen är det dags att jobba först på tisdag nästa vecka och då har det nästan gått en vecka av juni redan. Lite härlig värme har det lovats också så det hoppas jag på.

lördag 28 maj 2011

Tre par vita skor




Förra helgen var vi på jakt efter kläder till skolavslutningen, lilla stumpan hittade kläder som hon ville ha och sen blev det tre par vita skor. Ett par till henne, sonen skulle ha vita gympadojjor har han bestämt och själv slog jag till på ett par vita som är likadana som ett par svarta jag redan har. Velade längde innan jag förra året köpte de svarta skorna, dels för att jag hade svårt att komma fram till om det var något jag skulle använda och dels vilken färg jag skulle ha. Eftersom jag använt de svarta mycket så tvekade jag inte alls nu när de reade ut de vita! Till sonen har vi inhandlat kläder till avslutningen idag då vi åkte till stan och gick i köpcentret. Nu hoppas jag bara att det blir fint väder, gärna med lite värme.

I veckan frågade sonen om jag inte skulle baka frallorna jag gjorde förra helgen något mer, det är ju ett gott betyg så jag har gjort i ordning en deg som står och jäser över natten i kylen. Så i morgon bitti blir det nybakade frallor till frukost!
Receptet är från ICA och här kommer det.

Karolinas lata sommarfrallor

1/2 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl rågsikt
Gör så här

Rör ut jäst i kallt vatten i en bunke. Tillsätt honung, olivolja, salt och rågsikt. Blanda ihop degen. Täck med handduk och ställ i kylen över natten. Sätt ugnen på 225°C på morgonen. Ta fram degen och häll ut den på rejält mjölat bakbord, knåda inte. Häll över lite mjöl, skär i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 20 minuter.

Nu hade de lagt in hur många det blev ungefär, förra veckan på hemsidan stod inte det och inte i tidningen Buffé heller, så jag visste inte riktigt hur många jag kunde förvänta mig att få eller vilken storlek jag skulle göra riktigt. Ca 14 st står det, jag fick ut fler förra veckan men då gjorde jag dem inte så stora heller.

tisdag 24 maj 2011

Brödgaller



För några veckor sedan så var jag på marknad, oftast så är det samma saker som brukar inhandlas så som kokosbollar, marknadsnougat, olika korvar och lite sånt, mest ätbart om jag tänker efter! Fast den här gången hittade något annat också som jag var ute efter, nämligen ett brödgaller. Perfekt att det går att fälla ihop också, för det blir två olika storlekar på det då. Har använt det jätte mycket, senast i kväll då jag tog rätt på en liter yoghurt och bakade två bröd. Så ni får se kvällens två taggiga skapelser, de brukar smaka bra i alla fall även om de inte blir så vackra.

Dagens middag blev en röra, hade nämligen köttfärssås kvar, kokta makaroner och en ostsås, lade det i en form där jag rörde om allt och strödde över riven ost och sen in i ugnen för att osten skulle smälta och få lite färg. Barnen åt bra, tillslut var jag tvungen att rädda lite i min matlåda så jag fick någon tills i morgon.

måndag 23 maj 2011

Blåst, blåst och åter blåst




Usch vad jag är trött på denna blåst, tycker det blåser hela tiden. Trots sol så blir det kyligt då vindarna är kalla tycker jag. Inget roligt alls, jag hoppas att det kan lugna ner sig lite snart.
Köpte två tomatplantor förra veckan, de har jag planterat i större krukor idag. Den ena plantan har redan tre stycken tomater, så lite skörd blir det i alla fall.
Bakade ett gott bröd i långpanna som jag skrev om för några veckor sedan, det har jag hittat på en annan trevlig blogg där det är massa goda recept, massa fina tårtor bland annat att önska man skulle kunna göra. Receptet är detta.
Ha en fortsatt trevlig vecka!

söndag 22 maj 2011

Äppelblom





Nu blommar vårt äppelträd, sorten vi har är inte den godaste att äta egentligen, men jag brukar göra en och annan smulpaj och har jag tur så är svärmor snäll och hjälper mig med att göra äppelmos på dem, för det blir en vacker rosa färg på äppelmoset av dem. Så jag hoppas att det blir lite äpplen i år också.

Lite bakning har det blivit i helgen, provade att göra kalljästa frallor, också ur senaste nummret av Buffé, så vi åt nygräddade frallor till frukosten i morse. Hemgjord pizza blev dagens middag, den degen fick också bli kalljäst då vi skulle bort på eftermiddagen, så jag gjorde den i morse också har den stått i kylen så det gick rätt fort att få till pizzan då vi väl kommit hem. Tomatsåsen hade jag också förberett så den var klar.

Bakade skorpor för ett litet tag sedan. Provade ännu ett recept ur boken "Klassiska kakor på nytt vis", har blivit några nya recept nu som jag provat nu.

Limeskorpor med aprikoser och vit choklad ca 45 st
150 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
rivet skal av en lime
7 dl (420 g) vetemjöl
½ tsk salt
1 msk bakpulver
100 g vit choklad
100 g (ca 1½ dl) torkade aprikoser

Rör smöret mjuk tillsammans med sockret. Tillsätt ett ägg i taget, blanda ner det rivna limeskalet och rör i hop till en grynig smet. Blanda mjöl, salt och bakpulver och arbeta in i smörsmeten. Rör ihop till en kletig deg. Hacka aprikoserna och chokladen ganska fint och arbeta in i degen. Dela degen i tre delar, forma till långa rullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Platta till rullarna något och grädda dem i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Vänta någon minut och skär rullarna i tjocka skivor på snedden. Låt skorporna torka direkt på plåten över natten eller lägg dem med snittytan upp på plåten och rosta i övre delen av ugnen i 200 grader i ca 5 minuter. Passa noga så att de inte blir brända. Förvaras torrt.

torsdag 19 maj 2011

Rara blommor




Förra veckan så såg jag att det växte vitsippor på gräsmattan, idag så såg jag att de hade slagit ut, men någon vanlig vitsippa var det inte, men hur den har kommit hit förstår jag inte... men de var väldigt fina. De växer tillsammans med en annan rar blomma, gullvivan. Dessa har jag planterat ner efter att ha tagit dem från svärfars gräsmatta.

Dagens middag blev fisk, närmare bestämt torsk. I går kom Buffé som man får om man handlar på ICA, ögnade igenom den som hastigast i morse när jag åt frukost och såg ett recept med torsk. Eftersom jag inte kommit på något att göra med torsken under dagen så beslöt jag mig för att prova det här receptet. Tyckte att det smakade helt ok, äter det i matlådan i morgon så får jag känna hur det smakar ordentligt då.

onsdag 18 maj 2011

Onsdag kväll




Onsdag kväll, blåsigt och ruggigt ute med lite lätt regn också så kände jag för att skriva ett litet inlägg. Fast vad jag skulle ha för rubrik idag hade jag ingen aning om så då blev det som det blev.
Kom att tänka på att jag skulle behöva klura ut något till morgondagens middag, fisk av något slag kanske, får se vad det blir. Tidigare i veckan har vi ätit:
Måndag: pannkaka med grädde och hjortronsylt
Tisdag: klyftpotatis, stekt bratwurst och stekt ägg med rödbetor
Onsdag: pasta och köttfärssås

Lilla mamma har åkt vidare till storstan för att vara där ett litet tag, så nu är det till att vattna blommorna själv igen... Är så glad för den hjälp som jag fick av henne, och speciellt med soffan i köket, är så nöjd med den och det är så skönt att sitta på den igen!
Vet att vi pratade om recept som hon ville att jag skulle skriva här, men nu vet jag inte riktigt vilka det var hon ville ha, men jag kommer kanske på det också. Vet att det bland annat var dessa kokostoppar, mer recept kommer en annan dag.