måndag 30 juni 2008

PYSSEL I TRÄDGÅRDEN

I helgen har vi fixat lite i trädgården. Så det känns som det ser ut som bara den här hemma, men vi fick en hel del gjort ute i stället. I fredags så var jag till en handelsträdgård och köpte lite nya plantor till vår häck. I höstas så planterade vi en ny häck, men alla plantor klarade nog inte vintern, så nu tog vi bort de som det inte var något liv i och satte dit nya.
Jag passade på att plantera en fingerborgsblomma som jag köpte i lördags när vi var ute och for.
Hoppas att den ska trivas där jag planterade den. Så här fin är den


På vår farstukvist så har vi haft en mindre fin bänk, som jag gärna velat byta ut. Så igår när vi ändå höll på att göra fint på framsidan pratade vi om att skaffa ett litet bord att ha på framsidan. Vi har pratat om det förut, och vi tittade lite på ett bord redan förra året. Så sagt och gjort, vi tog en snabb tur till ett affär som säljer utemöbler. Bordet fanns kvar även i år och det är samma färg och stil som vårt bord vi har på altanen, vilket kan vara bra i fall man vill ha det på andra sidan också om man behöver. Så vi köpte bordet och två klappstolar som man lätt kan förflytta till vilken plats i solen, eller skuggan man vill.


Så här ser det ut. Ut åkte den gamla bänken som vi hade, och när det började regna lite lätt igår så ställde jag det snabbt på bron. Jag ska ta en annan bild och lägga in sen när det står ute på gräsmattan. Den fina dahlian passade fint på bordet. Så nu hoppas jag på fint väder så att jag kan sitta ute och njuta på framsidan också. Det är morgonsol så det går kanske att äta frukost där när det är varmt och skönt.

onsdag 25 juni 2008

GRÖNSAKSLANDET

Nu i kväll har jag fixat iordning sallad till morgondagens matlåda. Det är så gott att använda grönsaker från landet. Än så länge har vi egen sallad, persilja och luftlök som vi kan använda. Vi har sått dill (som ännu inte kommit upp). Jag provar med rädisor i år igen, sådde några förra sommaren och det gick inget bra! Men jag hoppas på bättre skörd i år, de har i alla fall kommit upp. Vi har också en planta med cocktailtomater och gräslök. Vår gräslök var gräsligt fullt med gräs... så i helgen satt jag och hade ett riktigt terapi arbete med att rensa en tuva från allt vanligt gräs. Sen så har vi även sått gräslök, så om allt tar sig så blir det nog en del gräslök också senare.

Senare, fram emot hösten och skolan börjar igen har jag planer på att skriva veckomatsedel. För att komma med tips på vad man kan hitta på, vill gärna få egna tips också! Men nu är det sommar och semestrar och då är det ju lite friare matplanering så då kan jag dela med mig av något matrecept då och då istället.

Men nu tänkte jag avsluta med ett kakrecept.

Chokladsnitt ca 60 st
200 gram rumsvarmt smör
2½ dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
Garnering
ägg till pensling
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
Dela degen i 6 delar och rulla varje del till en längd.
Lägg dem på bakplåtspapper och platta till dem något.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter.
Skär de varma längderna i 2½ cm sneda bitar.
Låt kakorna svalna på plåten.

tisdag 24 juni 2008

PIONER OCH KAKRECEPT


Nu börjar våra pioner att slå ut. De är så vackra! Och de doftar ljuvligt, jag har plockat in några och satt i en vas i hallen, jätte fint blev det.


Jag har ett gott recept på kolakakor.
Kolakakor (ca 50 st)
4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
200 g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
1 msk sirap (ljus eller mörk)

Blanda vetemjöl och bikarbonat, arbeta samman alla ingredienser till en deg, gärna i en matberedare. Ta upp degen och knåda den, dela den i fyra bitar. Rulla varje bit till en rulle som läggs på en bakpappersklädd plåt, platta till med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 150 grader, ca 10 minuter.
Skär i sneda bitar innan kaklängderna har svalnat.

lördag 21 juni 2008

GLAD MIDSOMMAR!

Nu är det midsommar! Vädret är inte det bästa men hittills har det inte regnat bort, utan det har kommit någon skur bara. Men det blåser rätt mycket.
Vi har haft gäster och då bjöd vi på lite god mat. Bland annat så hade vi en god fläskfilé rätt.

Fläskfilé i festform, 4 port
500 g fläskfilé
salt, peppar
1 msk smör eller margarin
150 g gorgonzola
3 msk kapris
2 ½ dl matlagningsgrädde
(1 ask (250 g) cocktailtomater)

Gör så här:
Skär bort hinnor ock senor från filén.
Krydda med salt och peppar.
Bryn filén runtom i matfettet i en stekpanna.
Skär upp i 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i en ugnsfast form.
Skär gorgonzolan i bitar.
Koka upp den och kapris i matlagningsgrädden.
Låt puttra tills gorgonzolan smält.
Häll såsen över filén.
(Om man vill kan man halvera tomaterna och lägga i dem i formen).
Ställ in i ugnen ca 15 minuter tills allt är varmt och ytan har fått lite färg.
Ugn 200 grader

Vi bjöd på potatisgratäng till, men vi har även provat rätten tidigare och haft tagliatelle till också. Den här rätten går bra att förbereda, bara att ställa in i ugnen före bjudningen.