Någon hade köpt grönkål till jul, jag har ingen tradition vare sig vid jul eller annars med grönkål så det var inte jag som köpte den... Hur som helst så blev grönkålen kvar i sin påse tills jag tänkte att jag får väl stifta närmare bekantskap med den här grönsaken nu när vi kommit in på det nya året.
Så i går och i dag har det blivit maträtter med just grönkål. Och jodå den var helt okej, skulle den inhandlas igen så går det att använda den. Finns en hel del annat än just det jag gjorde att prova, i går en paj med grönkål och fetaost. I dag blev det en kycklinggratäng med grönkål.
Använde min rätt nya pajform som jag köpt på Ikea, den är stor, 32 cm i diameter så det blir en rejäl paj, vilket behövs när man ändå gör en tycker jag. Har ett bra recept som blir för mycket deg i mindre formar så den här och min andra som är 30 cm i diameter är perfekta för mig som inte vill ha så tjockt pajskal.
Grönkålspaj med fetaost
Pajskal:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1½ dl mjölk
Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen till en smidig deg.
(Man kan förgrädda och sånt där, då gör man det, men jag gör det väldigt sällan)
Tryck ut degen i en smord pajform, nagga botten.
Fyllning:
225 gram grönkål, skuren i bitar
1 rödlök, hackad elelr skivad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk rapsolja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
3 ägg
3 dl mjölk
150 gram fetaost eller vitost
150 gram riven ost, gärna lagrad eller annan smakrikost
(50 gram valnöt)
Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
Fräs grönkål och lök i olja.
Tillsätt vitlök, salt och peppar.
Fräs tills allt är mjukt, ta från värmen och smula i fetaosten och den rivna osten.
Blanda och häll i pajskalet.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll över äggstanningen.
Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat, ca 30 minuter.
Toppa eventuellt pajen med hackade valnötter innan servering.