söndag 7 maj 2017
Rabarber på gång
I dag har vi varit och radat om ved vid lillhuset. Ny ved kommer som ska radas upp där denna ved som nu torkat klart låg. Så ordspråket att veden värmer flera gånger stämmer verkligen just på denna ved :)
I onsdags var vi där och hämtade hem ett släp med ved och då gick jag en liten runda för att titta på blåsippor och vitsippor som nu blommar för fullt där. Knäppte även kort på rabarbern som växer i "skräpstacken", se så den växt från första bilden till de andra två som jag tog i dag!
Rabarberpaj blir det i kväll till tevetittandet, dock inte gjord på årets rabarber ännu, det får vänta lite till.
Förutom att rada om ved har vi varit och kollat på årets första fotbollsmatch (blev förlust) hemma denna gång så vi hade inte så långt utan det gick att cykla dit. Jag fick ta en gammal herrcykel då lilla loppan använder min då hon inte har någon. Herrcyklar är väldigt svåra att kliva upp på när man inte är van...aj aj vad jag slog mig på låret, anar att det kommer bli blått där.
Sen var det hem och fixa mat, jag var jättehungrig tur det var lättlagad mat idag. Färdiggrillad kyckling och koka en currysås medans riset kokade.
Körsbärsblom
Ännu en bild från min Stockholmsvistelse, dessa fina träd blommade då. Var aldrig till Kungsträdgården och tittade på alla där men det här trädet fotades en hel del också då många turíster som kommer med Finlandsbåten passerar det till och från tunnelbanan. Vi har en hel radda med dessa träd här hemma med men de har inte slagit ut ännu, spanade på dem senast igår då jag passerade dem. Det står nog inte på förrän de blommar för fullt här med. Träden har blivit så gröna, man ser skillnad från dag till dag, lika fascinerade varje år!
lördag 6 maj 2017
Utsikt
Vilket härligt väder det var igår! Soligt och varmt, så härligt. Grillmiddag blev det och äta ute på altanen, idag plockade vi in möblerna på den inglasade delen igen... Jag hoppas värmen kommer tillbaka snart igen, alldeles för kort med bara en dags riktig värme.
Det var riktigt varmt att gå på marknaden, men vi strosade omkring i några timmar. Handlade inte så mycket, jag var på jakt efter mer rengöringsmedel, vår burk som jag inte riktigt vet när vi köpte på marknaden en gång i tiden, börjar lida mot sitt slut så jag köpte "för säkerhets skull". Sen var det ätbara saker i form av kött, korv, fikabröd och marknadsnougat. En blomma att hänga ute i en ampel fick också följa med hem. Tog en fika, passade på att sitta ute och njuta, det var första gången annars brukar vi sitta inne, fikar alltid i församlingshemmet, har bara blivit så vare sig det är vår eller höstmarknaden.
Solnedgången på denna bild är från pappas balkong. Sista solnedgången vi såg från den balkongen så vi passade på att föreviga den allihopa med våra mobilkameror :)
I det nya huset han bor finns det visst en takterrass att sitta på, barnen var upp på den förra helgen men inte jag. Får passa på om vädret är fint när jag är där och hälsar på, ta med fikat dit upp kanske :) och knäppa kort på utsikten som är därifrån. Inte riktigt samma som denna men förhoppningsvis fin den med.
torsdag 4 maj 2017
En liten bukett
Som en liten bukett står de här gula fina krokusarna i en av rabatterna och lyser.
Våren är här och det är härligt. Nu kommer dessvärre inte värmen vara för evigt, ruskigare väder är på gång men i morgon är det fredag och då ska det bli ett riktigt härligt väder!
Så jag ska passa på att njuta av fredagen och vädret. Ska åka en sväng på marknad, får se om det blir några inköp eller om man bara går omkring och tittar och trängs.
onsdag 3 maj 2017
Andra bullar
I dag har jag bakat bullar, gjorde en kalljäst deg och passade på att öva på att göra bullar i en annan form också. En del bullar blev väldigt stora... Så jag fick inte ut så många, men smaken var det inget fel på. Jag får öva på att göra dem fler gånger, lite mindre. Lite kondiskänsla på dem så att säga :)
1 ägg
5 dl mjölk
50 gram jäst
100 gram smör, mjukt (eller 1 dl flytande)
1 dl strösocker
1-2 tsk nystött kardemumma
½ tsk salt
14 dl vetemjöl, tillsätt lite i taget, hela mängden kanske inte behövs
Fyllning:
smör
kanel/vaniljsocker
socker
Pensling och garnering:
ägg
pärlsocker
Vispa först upp ägget.
Smula sönder jästen och rör ut den med ca 1dl kall mjölk.
Tillsätt det uppvispade ägget, resterande kall mjölk, smör, kardemumma, salt och socker. Rör väl.
Tillsätt sist mjölet i omgångar, tänk på att hela mängden kanske inte behövs.
Här lät jag degen jäsa i ca 3 timmar under plastfolie i bunken, då hade degen jäst sig stor och fin ända upp till kanten :) men man kan även göra så att man kavlar ut degen direkt till en rektangulär platta.
Bred ut smöret. Strö över socker och kanel eller vaniljsocker.
Rulla ihop till en längd och skär sedan i ca två cm breda bitar och lägg i formar eller annan valfri form.
Låt bullarna jäsa i minst två timmar under bakduk i rumstemperatur eller över natten i kyl täckt med plast eller låt bullarna jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur.
Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över (har de jäst i kyl, ta först fram och jäs i rumstemperatur ca 20 minuter).
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader (varmluft) i 8-10 minuter.
tisdag 2 maj 2017
Nostalgi
Hos pappa hittade jag bland annat detta påslakan, ett av många som gjorde att jag blev lite nostalgisk.
Tog hem och tvättade upp det, och har nu bäddat med det i sonens rum. Han var dock inte lika förtjust i dessa hjärtan...
Bakade en kaka i går, nästan lite nostalgivarning över den också för det var ett tag sedan jag bakade den. Den är god men faller lätt isär, vet inte riktigt varför.
Men baka den gärna om det finns bananer som sett sina bästa dagar i fruktskålen eller i frysen.
Chokladkaka med banan
150(200)g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kokande vatten
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
2-3 bananer
Vispa det rumsvarma smöret med socker. Tillsätt äggen och vispa lite till.
Häll i det kokande vattnet och kakao. Blanda ordentligt.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och mjöl.
Mosa bananerna och rör ner i smeten.
Klä en avlång bakform med bakplåtspapper, grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Täck den ev mot slutet om den ser ut att få för mycket färg.
måndag 1 maj 2017
Sköna maj
Ja jag hoppas på sköna maj.
Att solen och värmen och våren ska komma nu. I dag har det i alla fall varit så och det ska visst fortsätta så hela veckan utom till helgen då...men vi får hoppas det blir ändringar framåt helgen i det som de förutspått.
Jag hoppas på att det blir bättre nu när våren är på gång, de första fyra månaderna detta år har varit mindre roliga, men nu blir det roligare saker, redan om någon dag kan vi fira namnsdagsbarn här hemma och sen är det inte långt till födelsedag, och fler födelsedagar, så roligheter tror jag det blir.
I och för sig hade jag en trevlig vecka förra veckan då jag tillbringade en stor del av den i Stockholm. Även om det tog tid med flyttandet så lyckades vi få ut pappa ur den gamla lägenheten och i alla fall få in honom i den nya :) Är en del kvar att göra där men nu har han förhoppningsvis det bra där och det andra får bli allt eftersom.
Eftersom jag var borta en stor del av förra veckan så märker jag ändå att våren är på gång här hemma, det är mycket större knoppar på träden så med lite värme nu så kommer de snart spricka ut ordentligt. Gick en runda i trädgården och hitta dessa väldigt låga små påskliljor som kommit upp! Fina är de i alla fall.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)