onsdag 22 juli 2015

Att göra mest ingenting





Ja det är ju rätt skönt med semester och göra mest ingenting tycker jag. Det är väl så jag kan sammanfatta mina två första lediga dagar denna semester.
Nu har jag ju såklart gjort en del saker, det vanliga med lite plock här och där, tvättat och diskat, lagat mat och handlat och sånna saker. Men bortsett från det så har jag inte gjort något särskilt.
Jo har kört igång en till omgång med flädersaft och i kväll har jag bakat lite. Två nya saker som jag inte provat förut, alltid gott att ha lite hembakat till fikat, så det får vi provsmaka i morgon.
Vädret idag har varit omväxlande, mulet men rätt ok ändå, sen kom det en del regnskurar och mellan dem sken solen som bara den. Kvällen blev fin, men tyvärr så är det inte någon ljum mysig kväll att sitta ute och ta det lugnt i, känns som det inte kommer bli så många heller, men en och annan har vi haft och de tog vi vara på!
Det blev grillat till middag idag, tanken först var torsk, men den får bli i morgon istället. Vädret var som sagt strålande emellanåt och då bestämde vi att vi skulle grilla köttet som jag inhandlade idag. Medans jag skalade potatis och morötter som skulle in i ugnen så kom jag att tänka på att jag hört talas om druvsalsa, att det smakar gott till grillat. Så jag googlade lite, i de flesta recept stod det olivolja med smak av citron och vårlök, men i något läste jag vanlig olja så då tänkte jag att jag provar att göra min egen variant, och inte så mycket. Gott tyckte både maken och jag att det blev i alla fall och vi åt upp det som jag gjorde. Eftersom jag precis köpt gröna vindruvor så blev det bara sånna i mitt recept. Så här gjorde jag:

Druvsalsa

En liten klase druvor (mindre än hälften av 500 gram)
En stjälk luftlök
En bit spansk peppar
Olivolja
salt

Halvera druvorna, strimla luftlöken i fina ringa, hacka pepparn fint.
Blanda i en skål, häll över olivolja (jag tog 2 msk men det kanske hade räckt med 1 msk till detta) och salta efter tycke och smak.
Rör om och låt stå och dra en stund.
Jag kom ju på detta ganska nära inpå själva middagen så min stod inte länge i kylen :)
Det stod flingsalt i de flesta recept, mitt är slut men jag kom på att vi fick salt när min bror och svägerska kom på besök. Det var i en burk som är en kvarn på samma gång så den provade jag.

Bilderna är just från den helgen de var här. Kyrkbåten som sonen och de övriga killarna rodde till prostbryggan från småbåtshamnen, uppströms i älven! Sen en bild på alla fina blommor som han fick samma dag, rosorna i den blå vasen är fortfarande väldigt fina så de har verkligen hållit! Är ju svårt att veta med rosor, samma behandling och en del nickar ändå på en gång och en del står sig hur bra som helst.

måndag 20 juli 2015

Äntligen äntligen!!





Nu har min semester börjat!! Så skönt, har jobbat idag, måndag och fredag samtidigt denna vecka :)riktigt skön känsla!
Regnet vräkte ner förut idag men nu på eftermiddagen har solen tittat fram och det blev rätt så varmt, så nu hoppas jag på att den härliga sommaren kommer!

När vi hade gäster vid konfirmationen så kom ju våra långaväga gäster tidigare, så på fredagen hade jag fixat en rätt som jag aldrig gjort innan, ätit den hemmagjorda varianten borta en gång och ätit en gång i hela mitt liv ute! Kebab. Den här hemlagade varianten var god så jag tror att jag kommer att göra den fler gånger. Den är praktisk att bjuda flera på och går att förbereda, så det är mycket positivt! Googlade runt och kollade på flera olika recept, så kryddningen kan man nog göra som man vill, eller ta vad man har hemma. Jag gjorde i alla fall efter detta recept:

Kebab 6 port

1 kg nötfärs
1 msk spiskummin, malen, (eller mer om du vill ha kryddigt)
3 st vitlöksklyftor
1 st ägg
2 msk svartpeppar, grovmalen
2 tsk salt
2 msk lökpulver

Sätt ugnen på 100 grader. Blanda all smaksättning med ägget i en bunke och blanda sedan i köttfärsen. Knåda gärna så färsen blir jämn.
Forma köttfärsen till en jämn rulle utan håligheter, och rulla in i minst två lager ugnsfolie. Låt ändarna vara öppna så att vätska och fett kan rinna ut.
Placera rullen på ett ugnsgaller med en plåt under så att vätskan rinner ner där, och ugnsbaka i 3,5 timme.
Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar och svalna i en halvtimme, ta sedan ut den och låt den svalna (fortfarande inpackad). När den svalnat, lägg gärna i kylen över natten och karva sedan remsor med en vass kniv. Frys in om du vill!
Inför servering, stek på kebaben i smör och servera med dina favorittillbehör.
Jag hade feferoni, gurka, tomat, lök, sallad, pitabröd, klyftpotatis och vitlökssås till.
Jag gjorde också på 2 kg färs då jag inte visste hur långt det räckte. Delade därför så det blev två rullar så den ena blev kvar och räckte till fler middagar och matlåda i dagarna två till mig. Det svåra var att veta hur man skulle rulla den hårt, den ena hade mer luftbubblor i sig än den andra, men det är väl sånt man lär sig.
Hyvlade så gott jag kunde med osthyveln, det var enklast och sen skar jag tunna strimlor med kniv det som inte gick att hyvla.


lördag 18 juli 2015

Diverse







Visar lite olika bilder som jag knäppt på sista tiden.
Det översta är från en kväll när jag var ute och fotade med sonen, sen på en växt i rabatten, en stor harkrank som vilade sig på en hink (som maken tar nässelvatten med och vattnar ute i land och rabatter, kanske den tyckte att den behövde växa på sig lite mer), årets första skörd av tomater :) har plockat in några kvistar av schersminen, som tydligen var av sorten norrlandsschersmin fick jag lära mig förra helgen så den passar ju bra här med mig! Sista bilden är från i dag när jag var ute med resten av min familj på en liten runda, jag och dottern gick (inte ihop direkt) och maken och sonen sprang desto mer. Det är inte så långt, men jobbigt för det är till toppen av en utsiktsplats, på vägen tillbaka till bilen roade jag mig med att fota den här fjärilen som satt så fint på en prästkrage.

Vädret, som man alltid kan prata om, känns inte speciellt somrigt i kväll, det blåser som det gjort en stor del av dagen också men då var det lite mer sol och då är det ok temperatur. Nu i kväll känns det mest kyligt, måste vara en av de kallaste somrarna vi har... snart börjar min semester, då vill jag ju att det ska bli varmare än så här om kvällarna.
Hur som helst blir det skönt med semester, behöver verkligen försöka få tillbaka lite energi, de senaste veckorna har varit hektiska, det känns både i knoppen och kroppen.

I morgon blir det loppis...

onsdag 15 juli 2015

Fläder




I köket så doftar det fläder. Har varit ut och plockat in några klasar fläder för att få lite god saft, är ju sååå gott med egengjord flädersaft! Får se om jag hinner med och plocka lite mer och göra en omgång till.
Tiden har sprungit iväg, var tio dagar sedan jag skrev sist ser jag, men förra veckan var det fullt upp med att fixa inför helgen som var och även en tur till stan med sonen som hade teoriskrivning för körkortet och det lyckades han klara! Så nu far han omkring på sin moppe, min lilla kille... vad tiden gått fort.
Helgen var trevlig, dels med trevligt besök från både när och fjärran och en dag med konfirmation i strålande väder! Så härligt efter den regniga veckan.

söndag 5 juli 2015

Att passa på






I det förra inlägget hann jag inte riktigt med att skriva det jag hade tänkt, det tjatades om att jag skulle följa med och ta ett kvällsdopp, så då gjorde jag det. Försöker att passa på att göra saker. Diskbänken får svämma över en stund extra, högen av saker i hallen får vänta de med. I helgen tycker jag att vi har varit duktiga på att försöka passa på.
I fredags blev det en sen cykeltur ner till badet i närheten (inte där vi tar våra kvällsdopp) hela familjen,för att sonen ville ta lite kort på solnedgången. Jag passade på också, myggen var framme så halva familjen åkte hem lite tidigare. Det gäller att ta till vara på de ljusa sommarkvällarna.


I går var det ju en riktig kanondag! Efter vi tagit vårt tolvkaffe cyklade vi iväg hela familjen på en rätt lång cykeltur, vi tog en glasspaus efter halva vägen ungefär. Sen fortsatte vi vår färd mot bad och sol. Härligt! Vi trampade hemåt i det vackra vädret och enades tillslut om en restaurang som vi stannade och åt på halvvägs hem. Stannade lite och knäppte kort också, gäller att passa på så jag har några bilder och visa framöver. Mätta och belåtna kom vi hem efter en härlig spontan dagsutflykt. Sammanlagt trampade vi ungefär tre och en halv mil, lilla loppan hängde med bra.

I dag har vädret varit fint på förmiddagen, varmt på eftermiddagen också men mer mulet. På förmiddagen var vi ute och rörde på oss jag och maken, han åkte rullskidor och jag gick/joggade mycket lätt lite ibland men i alla uppförsbackar. Sen har jag varit hemma och tagit rätt på den översvämmade diskbänken och lagat mat :) för att sen vara lite spontan igen då jag följde med och badade. Det var inte så varmt i luften längre, utan mulet och blåsigt men i vattnet så var det varmt, så det var skönt. Nu ska det ju bli sämre väder igen, så får se när det blir badläge igen.

Pioner







Nu blommar pionerna! De har slagit ut ordentligt. Här är en på bild som jag följt från att den började till idag då den är helt utslagen!
Nu dags för ett kvällsdopp i det gråa men hyfsat varma (hm...) men lite blåsiga vädret.

onsdag 1 juli 2015

Ljuv sommarkväll



Åh vad det är ljuvligt att sitta ute på altanen ljumma härliga sommarkvällar! Inte en gnutta kallt tycker jag att det är och jag fryser rätt så lätt... så det gäller att passa på. Har varit och tagit ett kvällsdopp och svalkat oss lite. Så härligt.
Knäppte lite kort på himlen, parasollet kom visst också med, var kanske lika bra det då det annars bara blivit blått :)
Sen har vi fina blommor som blommar här på altanen.