torsdag 8 juli 2010

Egen producerat





I dag efter jobbet har jag bakat bröd som ni kan se, tagit reda på rabarbersaft som stått i två dygn nu och var klar att hällas upp på flaskor, det kan ni också se. Tittar ni riktigt noga så ser ni även den största tomaten på en av tomatplantorna bakom flaskorna. Jag tog en sväng förbi grönsakslandet och upptäckte att det helt plötsligt fanns rädisor att skörda! För en gångs skull helt godkända i storleken enligt mig, hur de sen smakar det har jag ingen aning om än, utan det är bara roligt att det blivit några att skörda.

söndag 4 juli 2010

Sommar värme





Vädret har varit riktigt härligt den senaste veckan, en hel del bad har det blivit. Näckrosen fick följa med hem från gårdagens kvällsdopp, någon hade tagit näckrosor till ett sandbygge som fanns kvar när vi kom, så min lilla skrutta som älskar att plocka blommor frågade om hon fick ta med den hem, så nu bor den i vår svarta tunna som samlar upp regnvatten.
Annars så har jag ägnat mig åt att baka kakor i eftermiddag, de fick klart godkänt av de övriga i familjen, så nu har jag provat ett recept ur den här boken som jag pratade om när jag köpte den.
Det är kakorna som är på framsidan...riktigt goda! Sen passade jag på att prova ett recept som jag tog ur mammas receptbok förra sommaren (ja det tar tid innan jag provar recepten som jag samlar på). Ett matbröd som man bara rör ihop, inte knådar nåt alls, och jag som inte har någon maskin alls som hjälpmedel när jag bakar mitt bröd är glad om jag kan hitta något som inte är så jobbigt. För det är riktigt jobbigt att knåda och röra ihop degen under en lång tid, tur att jag har tränat i vinter!
Banankladdkakan som jag bakade tidigare i veckan blev riktigt god den också, och den blev lite kladdig också, kanske som den skulle bli, det vet jag ju inte, huvudsaken är att den blev god.
I morgon börjar maken sin semester, själv ska jag jobba i två veckor till...

onsdag 30 juni 2010

Halva året





Idag är det sista juni och halva 2010 har gått. Ute blommar prästkragarna och de vita pionerna börjar slå ut, lika vackra som alltid! Vi har haft några dagar med sommarvärme som gjort att vi åkt till en sjö i närheten och tagit kvällsdopp, men i kväll är inte jag så sugen på att bada för idag har det mest regnat. Fast det fina vädret skulle komma tillbaka och hålla i sig så det hoppas jag på, även om det är några veckor kvar tills min semester börjar.
Igår ägnat jag mig åt lite bakning, det blev limporna som jag skrivit om tidigare, den här gången hade jag i någon deciliter solrosfrön också, det blev gott. Paj blev det till middag då det fanns kassler och ost i kylen, och så blev det en sockerkaka. Har fortsatt baka i kväll då jag tittat på några övermogna bananer i några dagar nu, har redan fryst in så många att jag kände att det var att slänga dem eller hitta på något med dem. Så jag letade reda på ett nytt recept, en banankladdkaka nu har jag inte smakat den än, får väl se vad det kan smaka. Den såg inte ut att vara så kladdig när jag tog ut den, ändå hade jag den inne mindre än vad det stod, men min ugn är lite svår ibland så man får prova sig fram flera gånger. Den kan ju vara god även om den inte är så kladdig, får återkomma med ett utlåtande.

fredag 25 juni 2010

Midsommarafton



I dag är det midsommarafton, vädret är sådär, men förhoppningsvis spricker det upp mer ju längre dagen går och kan bli lite mer sol. Solen har kikat fram lite emellanåt, men när det är midsommar vill man ju att den ska vara framme hela tiden. Vi ska äta typisk midsommarmat naturligtvis, det är ju midsommar! Det blir nypotatis, sill, silltårta, smörgåstårta. Sen är jag antagligen proppmätt och behöver inget mer. Jordgubbar har vi inga, jag får nöja mig med att titta på dem på bilden som ni ser, de åt vi för ett par veckor sedan. Men det blir väl fler tillfällen i sommar att äta dessa godsaker.
Trevlig midsommar!

torsdag 17 juni 2010

Ack så vackra



Ja ute i trädgården växer det aklejor, de är väldigt vackra tycker jag, plockade några som jag satte på bordet som står på farstukvisten. Annars så har jag passat på att klippa gräsmattan, för det växer så det knakar och nu nalkas det regn igen. Jag har börjat cykla den här veckan till jobbet, det är lite mer än 8 km enkel väg så det blir lite motion ändå, det är välbehövligt nu när den annars organiserade träningen som jag brukar gå på har uppehåll. Fast i morgon lutar det åt att jag tar bilen för att cykla i regn till jobbet känns inte som något jag vill göra. Måste vila kroppen lite också efter fyra dagars cykling.
I helgen var jag hemma hos mamma, hon hade rensat ut bland sina recept, så jag kikade igenom en hög och tog några som jag tyckte verkade vara intressanta. Min syster fick sen titta på de recept som jag inte var intresserad av och hon opponerade sig lite när hon förstod att jag tagit en del recept, hoppas att hon blir lite gladare när jag säger att jag har provbakat och provsmakat ett av recepten, och delar med mig av receptet här:
Sega chokladrutor
100 gram smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Smörj och bröa en form med måtten 20x25 cm. Smält smöret på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta smöret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i 35 minuter i 150 grader.
Mmm, vad gott det blev! Kokade mig lite kaffe och tog en bit direkt, nja jag tog flera bitar om jag ska vara ärlig...för de var så goda!

fredag 11 juni 2010

Sista dagen

I går var sista dagen som min lilla tjej var till sin dagmamma, nu väntar en ledig sommar och till hösten börjar min skrutta i förskoleklass! Fort går tiden, det är allt jag kan säga. Sonen blir ju inte mindre han heller, idag är det sista dagen i 3:an, till hösten har jag ett mellanstadiebarn!
På dagens bild ser man en äggkorg som fick vara en blomkruka innan vi lämnade den till dagmamman igår som en present. Hon fick den från sina tre barn som slutar nu och eftersom hon har höns så tyckte vi att det var en passande present, då kan hon gå och plocka in ägg och tänka på dem!

onsdag 9 juni 2010

Brödrecept







Det närmar sig skolavslutning och sommarlovet står för dörren. Ute i rabatterna så har äntligen "påskliljorna" kommit fram, det tog sin tid, men till slut så kom det fram några som ni kan se. Tulpaner i olika färger och former är det också. Fint är det i alla fall.

Har varit duktig på att baka bröd på senaste tiden, har haft en del mjölk att ta rätt på, kan bero på det kanske. Har bakat en del omgångar med tekakor, jättegoda. Men även hittat ett recept på "limpa", här kommer det:
Havrelimpa
Smält 50 gram smör och slå på 5 dl mjöl, låt det bli fingervarmt. Häll det över 50 gram jäst i en degbunke och tillsätt 2 tsk salt, 2 msk sirap och 2 tsk brödkryddor. Lös upp jästen och tillsätt sen 2½ dl havregryn och ca 9-10 dl rågsikt. Blanda väl. Låt jäsa i ca 35 minuter, ta upp och dela i två bitar som formas till limpor. Lägg i bakpappersklädd form eller jag har lagt dem på bakpapper på en plåt. Låt jäsa ytterligare i ca 20 minuter. Gräddas i ca 30 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen.
Det är så här jag har bakat det, på Bagarstugans blogg där jag hittat receptet så är det lite annorlunda om man vill ha variation, så kika gärna på det här.