
Vi har inte lika mycket hallon i år, men lite har jag fått ihop. I går kväll gjorde jag i ordning en liten sats som jag tog rätt på i dag. Det blev inte en hel liter saft och en liten burk hallonsylt, det räcker väl till en middag med sylt och pannkakor! Har även gjort en till omgång av den goda rabarber och vanilj saften. Här kommer receptet om ni vill prova.
Rabarbersaft med vanilj
1½ kg rabarber i tärningar
1 citron
½ vaniljstång (finns i glasburk bland kryddorna)
30 g vinsyra
2 liter vatten
1 kg socker per liter avrunnen saft
Atamon till flaskorna
Gör så här:
Skölj och tärna rabarberna, tvätta och skär citronerna i skivor, dela vaniljstången i 3 bitar. Lägg allt detta i en stor gryta. Strö över vinsyran. Koka upp 2 liter vatten i en separat gryta. Häll det kokande vattnet över och låt stå i 2 dygn med lock på. Efter 2 dygn silas allting. Rör ner 1 kg socker per liter avrunnen saft. Rör länge tills sockret har löst sig.
OBS! Saften är färdig efter silningen, den ska alltså INTE kokas upp igen. Häll upp på Atamon-behandlade flaskor.
Receptet som jag hittade när jag satt och letade lite på nätet har jag halverat eftersom jag inte fick ihop så mycket när jag skulle göra den första gången. Men det är lagom tycker jag eftersom min saftsil räcker precis till den här mängden.